2014-10-06

Hur mycket kan du spara med olika värmepumpar?

En viktig faktor i valet av värmekälla till villa eller annan fastighet är naturligtvis den potentiella besparingen. Detta regleras av såväl den första kostnaden för installation eller inkoppling, samt av det löpande priset för att få värme. Denna löpande kostnad kan vara till exempel elpris, inköp av eldningsolja, ved, eller pellets eller underhåll och service av teknik.

Denna lista ger en överblick kring vad du kan spara med olika typer av uppvärmning, sedan är det upp till dig att göra det bästa valet.

Besparing med bergvärme

Värm huset billigt och effektivt.
En bergvärmepump kan leverera 70-80 procent av en typisk svensk villas värmebehov, vilket motsvarar en möjlig besparing på 15 000 - 25 000 kr per år, beroende på tidigare uppvärmning och värmebehov.

Besparing med luft/vattenvärmepump

Luft/vatten-lösningar är något mindre kraftfulla än bergvärmepumpar men kan ändå stå för 60-70 procent av genomsnittsvillans uppvärmning. Detta innebär en besparing på omkring 12 000 - 20 000 kr varje år.

Besparing med frånluftsvärmepump

En frånluftspump som utnyttjar och återanvänder värmen i inomhusluften kan vara ett billigt sätt att få ner uppvärmningskostnaderna för ett litet eller medelstort hus. En typisk besparing kan vara allt mellan 20 - 50 procent av husets värme, vilket ger en besparing på mellan 5 000-10 000 kr årligen.

Besparing med luft/luftvärmepump

Precis som med frånluft så är en enkel luft/luftvärmepump en i sammanhanget billig investering som ändå kan betyda många sparade kronor. En normal luftluftvärmepump kan leverera mellan 15-30% av en villas eller ett radhus värme och kan betyda en besparing på mellan 4 000 kr - 8 000 kr om året.

Besparing med jordvärmepump

Jordvärme är ungefär lika effektivt som bergvärme och är ypperligt för husägare med en väl tilltagen tomtyta där kollektorslang kan grävas ned. Besparingen ligger på mellan 60-80 procent och i reda pengar blir det mellan 12 000 kr-25 000 kr som du sparar varje år.

För mer siffror på vad värmepumpar och andra typer av uppvärmning kostar löpande kan du läsa denna guide till pris per kilowattimme.

Vill du komma i kontakt med kunniga värmepumpsinstallatörer för att få prisförslag och energikalkyl rekommenderar vi Bergvärme-Info.se som varit verksamma i åtta år och samlar hundratals duktiga värmepumpsfirmor i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar